Razstava Likovnega društva Mengeš

Likovno društvo Mengeš letos obeležuje 25 let njegovega obstoja in delovanja, zato so letošnje leto obeležili z najihovimii razstavami spominov iz društvenih preteklih let.

V prostorih Doma Sv. Katarine v Mengšu so člani Likovnega društva Mengeš dne 3.5.2021 postavili razstavo z naslovom IKONE, GRAFIKE in RISBE in se predstavljajo s svojimi nabožnimi podobami ali ikonami, z grafičnimi deli in risbami. Je njihova druga spominska predstavitvena razstava letos, ki je prvotna iz leta 2016, ko so na ogled postavili različne svetnike in sodobnejše upodobitve angelov v gradu Komenda na Polzeli.
V domu imamo razstavljenih 45 njihovih del. 17 slikarskih del v podobah ikon in 23 grafičnih del z risbami in z petimi slikami v akrilni tehniki z motivom narave in Mengša. Na razstavi je prikazanih več različnih grafičnih tehnik, kot so linorez, jedkanica, suha igla, monotipija, kolografija. Podoba tradicionalne grafike izhaja iz risbe. Risba je izdelek ustvarjalnosti, izražen s pomočjo risalnih pripomočkov na ploskvi. Umetniška risba je osnova vsem oblikam likovnega ustvarjanja. Grafika je veja likovne umetnosti, naziv za postopek in rezultat uporabe kakšne od grafičnih tehnik s pomočjo izdelane matrice. Ikona je v širšem pomenu slika z versko vsebino, v ožjem pa verska slika, značilna za pravoslavne cerkve Bizantinskega obreda. Ikone so praviloma slikane na lesu , prikazujejo Jezusa, Marijo in svetnike. Vsebuje veliko zlate barve, saj simbolizira nebesa. In gre za simbolni pomen. Obrazi na ikonah so obrnjeni naravnost proti opazovalcu, da se vzpostavi stik med svetnikom in vernikom.

Predsednica Likovnega društva Mengeš, ga.Lidija Testen: ” Naše društvo šteje 20 članov. Društvo je ljubiteljsko in v času njegovega aktivnega delovanja,v četrt stoletja, smo z našo ustvarjalno vnemo in različnimi mentorji začrtali uspešno likovno pot. Z njihovo pomočjo smo pridobili znanja, likovne izkušnje in tako napredovali s svojimi deli v kakovostna dela. Dozorevali smo na področju slikarstva, risbe, grafike, kiparstva in fotografije. Naš razvoj so vodila vsakoletna organizirana izobraževanja, tečaji in različna predavanja. Zasluge za nadaljnji razvoj, nadgrajevanje in ohranitev kakovostnih del, ima tudi naš stalni mentor likovni pedagog, slikar, fotograf Lojze Kalinšek, ki nas usmerja že 12 let. K uspehu našega društva prispeva vsak posamezni član s svojimi unikatnimi deli, s svojo predanostjo v ustvarjanju, v opravljanju društvenega dela z pripadnostjo, odgovornostjo in v delu skupnega zanosa. Najlepše nas je videti in opazovati pri delu, ko z linijami, barvami ustvarjamo različne obrise, podobe, ko v nas nastaja še ideja in takrat imamo vsi skupni jezik, saj nas povezuje želja ustvariti nekaj lepega, posebnega izvirnega.
Umetniška dela nastajajo ob zgodbah, spominih, domišljiji, občutenj in ob svobodi. Pri tem nas vseskozi in nenehno poganja navdih, ki v naših delih izžareva kot sonce, ko nas s svetlimi žarki poboža in nam vzpostavi neko novo svežo energijo.
Zahvaljujemo se sestri in vodji zdravstveno negovalne službe Metki Tušar in direktorici Doma Sv. Katarine Mengeš ga. Snežani Golob, da sta nam omogočili omenjeno razstav, da se lahko z umetniško širino naših del predstavimo v njihovih prostorih. Naj naša dela krasijo avlo, popestrijo stene doma in naj varovancem prikličejo iskrico v očeh.
Razstava bo na ogled od 3.maja do 3. avgusta 2021.”